CASTRAVETI MURATI IN SARAMURA (CA LA MOLDOVA)


CASTRAVETI MURATI IN SARAMURA (CA LA MOLDOVA)

 

 

 

 

 

Castravetii se spala ,se pun   in apa rece putin sarata (10 g  sare la litru de apa) si se tin  cam 3 ore (devin elastici ) . Dupa asta se spala inca  o data foarte  bine si se aseaza in borcane  (eu folosesc  borcane de 800 ml  si de 1,7 ml ) 
Muratoarea se face astfel : se calculeaza 20 – 25 g de sare  mascata (mare) , neiodata,  pentru  1 litru de apa  iar la 10 litri se pune un  manunchi de cimbru si marar, 2-3 foi de dafin, 7-8 frunze de visin, 2 ramuri cu frunze de telina   si 20-30 boabe de piper.
Apa, impreuna cu aceste mirodenii, se pune la fiert si se lasa  sa fiarba in clocote 5 minute. Apoi, se ia de pe foc si se lasa sa se domoleasca  5 minute dupa care se toarna cu polonicul, peste castravetii pusi in borcane. Muratoarea se calculeaza sa fie jumatate din  gramajul  borcanului adica  pentru un borcan de 800  ml se calculeaza   400 ml de muratoare.
Asa  , cu muratoarea fierbinte peste castraveti, borcanele se lasa in bucatarie pentru 48 de ore (fix)  dupa care, intr-o oala, se rastoarna inapoi  muratoarea (cam tulbure dar cu miros intens de acru). Rasturnarea  se face simplu, se tin degetele ca si  capac la borcan si astfel se rastoarna doar zeama, castravetii ramin intacti in borcane (oricum i-am inghesuit si stau soldatei ) . 
Muratoarea scursa din borcane se  pune la fiert. 
Intre timp, borcanele se  tin sub jetul de apa rece astfel ca  sa se spele orice urma de ferment (fundul borcanului trebuie sa fie curat,  castravetii de asemenea  :D ).
Se curata usturoi si se taie cateii in 2 sau 3 si se pun peste castraveti, in borcane. Apoi, la fiecare borcan pun cite un virf de cutit de piper macinat, 1 lingura de boabe de mustar  si  hrean curatat si taiat  pe lungime, pe care il punem  in forma de cruce peste castraveti, ca sa ii tina bine .
Muratoarea care a fiert inca o data circa 10 minute, se pune  asa, fierbinte si tulbure,  peste  castraveti si se  capseaza borcanele. Ele pot fi duse imediat  in pivnita si acolo,incet, se vor limpezi. Astfel conservati, castravetii  sint valabili chiar si doi ani,fara probleme de  alterare.
 

astept comentariile voastre sau Lasă un răspuns