general


Rusia, sub asaltul meteoriţilor. Numărul răniţilor a ajuns la 500 şi câţiva oameni sunt în stare gravă
În Rusia au fost raportate câteva explozii ale unor meteoriţi la aproximativ 10.000 de metri altitudine. Zona este la aproximativ 1.500 de kilometri de Moscova şi din primele informaţii sunt peste 100 de oameni răniţi în urma acestor explozii.

 

Rusia: O ploaie de meteoriţi a provocat pagube şi răniţi în regiunea U…

UPDATE La ora 14.30, ora Moscovei, 514 ajunseseră la spital pentru a fi îngrijiţi, 112 au fost spitalizaţi, iar printre răniţi se află şi 84 de copii. Echipele militare caută rămăşiţele meteoritului.

UPDATE Numărul persoanelor rănite a ajuns la 400, a declarat pentru RIA Novosti un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne. „Cel puţin trei oameni sunt în stare gravă“, a mai spus acesta. În urma incidentului au fost afectate şase oraşe din trei regiuni centrale ale Rusiei. Au fost afectate şi câteva zone din apropiere de Kazakhstan. Oamenii au fost răniţi de geamurile sparte în urma exploziei meteoritului.

„Cu siguranţă nu a fost un avion. Acum adunăm informaţiile şi nu avem date exacte despre victime“, a declarat pentru Reuters un oficial rus. Incidentul a avut loc în Celiabinski la aproximativ 1.500 de kilometri de Moscova, capitala Rusiei, scrie „The Verge“. Imaginile disponibile la acest moment au fost furnizate de şoferi. Maşinile au instalate camere pe bord pentru a furniza dovezi în cazul unui accident şi astfel au fost obţinute imaginile video.

Ce ar trebui să facem? Consider că, în cadrul comunităţii internaţionale de astronomi, ar trebui să regândim puţin limita la care considerăm periculos un asteroid: dacă un obiect de 30 metri diametru cade în ocean, consecinţele sunt minuscule. În schimb, experienţa de azi ne dă un semnal de alarmă: deasupra unei zone locuite, unda de şoc poate produce daune importante.

Această ploaie de meteoriţi sau doar explozia unuia singur nu au legătură cu asteroidul DA 14 care va intersecta în această seară orbita Pământului. Nu se ştie exact dacă a fost o ploaie de meteoriţi sau nu, deoarece oficialii ruşi se contrazic în declaraţii. Irina Rossius, purtătoare de cuvânt pentru ministerul de urgenţă, a declarat pentru Associated Press că a fost vorba de o ploaie de meteoriţi. Totuşi, Elena Smirnik, altă purtătoare de cuvânt, a spus pentru Interfax că a fost doar un meteorit.

Rusia a mai avut un eveniment similar, dar cu pagube mai însemnate, în 1908, în zona râului Tunguska. Atunci, un meteorit a explodat în atmosferă şi a distrus 2.000 de kilometri pătraţi de pădure.

De ce explodează un meteorit? Pentru că în componenţa sa intră apă (sub formă de gheaţă) şi/sau dioxid de carbon, după cum scrie „ScienceBlogs“. Când intră în atmosfera Pământului, apare frecarea cu aerul şi, la propriu, meteoritul începe să fiarbă. Presiunea creşte şi, dacă toate condiţiile sunt îndeplinite, explodează. Unii meteoriţi ajung pe Pământ şi fără vreo explozie, doar ca o bucată de rocă.

Nici în acest caz nu este sigur dacă a fost o explozie sau nu, iar zgomotul pe care oamenii l-au auzit, şi care a fost înregistrat, a fost provocat de viteza mare cu care meteoritul a intrat în atmosferă

Reclame

astept comentariile voastre sau Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s