Maglubeh cu carne de vita-specific tarilor arabe


Maglubeh cu carne de vita-specific tarilor arabe

Timp de preparare:
2 ore si 30 minute (complexitate ridicata)

Ingrediente:
Avem nevoie de:
750 gm carne de vita( optional pui sau carne de oaie)
2 vinete de marime medie
1 ceapa mare
1 capatana de usturoi
2 rosii mari
1 conopida de marime medie
2 maorcovi mari
2 cartofi de marime medie
2 cani de orez American cu bobul alb
ulei de porumb ( sau margarina de palmier)
2 lingurite de sare
2 linguri condiment macinat pentru maglubeh: chimin,cuisoare,ghimbir,piper,foi de dafin,cardamom,coriandru
seminte de migdale ( jumatati)
seminte de pin( l.araba –snobar)
6-8 semite de cardamom zdrobite

Mod de preparare:

Carnea de vita se taie in bucati de cca 4 cm ; se spala si se pune la fiert cu apa si o lingurita de sare intr-o cratita de fiert subpresiune 45 de minute; se strecoara supa de carne si se pastreaza.
Intr-o tigaie se incinge uleiul si se pun semintele de pin ; se lasa doar sa ia o culoare aurie si se scot intr-un castron.La fel se procedeaza cu semintele de migdale.
Vinetele se curata de coaja, se spala si se taie pe lung in felii de cca 1,5 cm grosime; se sareaza si se lasa sa stea 20 de minute sau pana au eliminat apa din ele.
Se storc de apa si se calesc in ulei; se scot pe hartie absorbanta.
Conopida se spala ; se desface in buchetele care se calesc in ulei pana iau o culoare aurie.
Cartofii se curata de coaja, se taie in bucati mai mari si se calesc in ulei.
Morcovii se curata de coaja, se taie rondele mai groase si se calesc in ulei.
Ceapa se taie pestisori si se caleste in ulei.
Cateii se usturoi se calesc intregi in ulei.
Toate legumele se scot pe hartie absorbanta.
Orezul se opareste si se lasa cu apa calda 15 minute, apoi se trece prin jet de apa rece pana apa a devenit clara, deci s-a spalat excesul de amidon.
Intr-o cratita antiaderenta se aseaza un strat subtire de orez.
Peste orez se aseaza la mijloc carnea de vita fiarta si pe margini cartofii.
Se aseaza un strat de rosii feliate, care se presara cu ceapa, usturoiul si morcovii.
Urmatorul strat este format din conopida.
Peste conopida se aseaza feliile de vinete si apoi restul de orez.
Peste orez se presara cateva seminte de cardamom zdrobite.
Supa de carne se incalzeste, se adauga restul de sare, condimentele de maglubeh si se toarna peste orez pana il depaseste cu 1,5 cm.
Cantitatea de apa trebuie calculata foarte bine , astfel incat orezul sa nu ramana prea moale; altfel nu ramane ca un tort la intoarcere.
Se pune la foc tare pana incepe sa fiarba , apoi se fierbe la foc minim 35-40 de minute , pana orezul a absorbit toata supa si bobul a ramas ferm.
Se poate pregati si in cratita “rice cooker” asa cum am invatat de la Camelia Husni.In acest caz cratita se opreste automat cand orezul este gata.
Se rastoarna pe un platou si se mai lasa astfel 5 minute , pentru ca orezul sa pastreze forma cratitei.
Se decoreaza cu seminte de migdale si pin.
Se serveste cu salata araba

astept comentariile voastre sau Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s