Basbousa- Prajitura de gris cu sirop de zahar-specifica tarilor arabe


Basbousa- Prajitura de gris cu sirop de zahar-specifica tarilor arabe

 
Timp de preparare:
1 ora si 20 minute (complexitate medie)

Ingrediente:
Avem nevoie de:
Blatul
2 cani de gris
2 linguri de fulgi de cocos
3/4 cana de zahar
1 lingura mare de praf de copt
50 grame unt moale
1 cana smantana Nestle cu aroma de miere de albine
1 cana iaurt gras
2 linguri de migdale neprajite
Siropul de zahar
2 cani de zahar
2 cani de apa
1/2 lingurita esenta de vanilie
1 lingura suc de lamaie
1 lingura apa de roze( sau apa de flori de portocala)
25 grame margarina de palmier sau unt nesarat( sau untura de oaie)

Mod de preparare:

Se amesteca grisul, fulgii de cocos,zaharul si praful de copt stins cu zeama de lamaie.
Separat se freaca spuma untul cu smantana, apoi se adauga la ingredientele uscate si se amesteca bine.
Se adauga apoi iaurtul si se mai amesteca pana se omogenizeaza.
Se pune intr-un vas de sticla termorezistent, uns in prealabil cu unt si pudrat cu faina.
Vasul poate fi dreptunghiular 25/35 cm sau oval.
Se traseaza cu un cutit romburi pe alaut si in fiecare romb se pune cate o jumatate de migdala.
Se da la cuptorul preincalzit la 160 de grade Celsius cca 45 de minute .
Intre timp se prepara siropul.
Se pune pe foc apa cu zaharul, sucul de lamaie, esenta de vanilie si apa de roze; se lasa sa fiarba fara capac cca 15 minute , pana s-a ingrosat; la ultimele clocote se adauga untul( sau margarina).
Dupa ce s-a copt blatul , se scoate din cuptor si se toarna siropul cald peste el sa se patrunda bine.
Se pune inapoi in cuptor inca 5-10 minute pana prajitura devine aurie deasupra.
Se serveste dupa ce s-a racit.
Este foarte gustoasa cu ceai de menta.
Pofta buna!
Dupa cum v-am mai spus in tarile arabe a inceput postul Ramadanului.
In fiecare zi se fac dulciuri( adio silueta!!!)!
Basbousa este o prajitura preparata cu gris si insiropata cu sirop de zahar ; este foarte populara si in alte tari decat cele arabe.
Basbousa este cunoscuta sub numele de : Revani-Turcia; Ravani-Grecia, Ma’mounia-Egipt, Harisa –Liban,Namura-Siria, etc.
Se pot inlocui migdalele cu fistic; in acest caz se presara cu fistic dupa ce s-a insiropat si racit prajitura.

astept comentariile voastre sau Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s